Stročji fižol

Shranim ga na več načinov:
  • vložim v kis
  • vložim v slanico
  • zamrznem celega
  • zamrznem narezanega na koščke
Fižol vložen v kis (za prvič sem dobila recept na kulinarika.net):
  • 1 kg stročjega fižola
  • 1 liter vode 
  • 1 natanko narezana šalotka
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 dcl vinskega kisa
Fižol operemo, narežemo, dodamo vodo, sladkor in sol.
Skuhamo do mehkega, dodamo kis in nato naj vre še par minut. Vroče napolnimo v sterilne kozarce. Kozarce obrnemo na glavo in jih pokrijemo, da se tako ohladijo.
Hranimo jih v temnem, suhem in hladnem prostoru.

Fižol vložev v slanici:
  • stročjega fižola
  • vode
  • 1 žlica vinskega kisa
Fižol operemo, narežemo. Po želji ga narežemo na krajše kose.

V osoljen krop stresemo očiščen in opran stročji fižol in ga kuhamo 5 minut.
Dodamo kis in vse skupaj dobro prevremo.

Vroč stročji fižol razporedimo po kozarčkih za vlaganje. Zalijemo ga z vodo, v kateri smo ga kuhali. Kozarčke tesno zapremo in pri 100 stopinjah Celzija pasteriziramo v pečici nekje 40 minut. 

Pasterizirane kozarčke s stročjim fižolom ohladimo. 
Hranimo jih v temnem, suhem in hladnem prostoru.

Uporabljam ga za priloge, ali solate. 


ZAMRZOVANJE:

Zamrznem celega, očiščenega ali pa ga narežem na koščke. Nujno, ga je potrebno za 1 minuti potopiti v vročo (vrelo) vodo, potem pa pod hladno vodo na hitro ohladiti. Ohlajenega zapakirate v vrečke za zamrzovanje. Če ni blanširan, dobi vonj "po skrinji" in je popolnoma neuporaben!


Celega uporabljam za buranjo ali stročji fižol z gobami, narezanega pa za juhe, omake.

Komentarji