Bezgov sirup

 
Potrebujemo:
  • 50 bezgovih cvetov
  • 2,5 kg rjavega sladkorja
  • 2 zvrhani žlici naribanega ingverja
  • 3 limone
  • 2 citronki, 50 g

Bezgove cvetove blago otresemo in pogledamo za morebitnimi pajkci in mravljami; cvetov ne peremo.
V velikem loncu zavremo 3 litre vode in primešamo sladkor (gl. opombe), da se povsem stopi. Odstavimo in ohladimo.
Limone narežemo na debelejša kolesca.
V ohlajeno slajeno vodo namočimo cvetove, ingver in narezane limone. Pokrijemo in na hladnem pustimo vsaj 24 ur, lahko tudi kako uro dlje. Vmes obvezno nekajkrat premešamo.
Bezgovo cvetje, drobtine ingverja in limone odstranimo (limone ožamemo in porabimo za limonado). V tekočini premešamo citronko, da se stopi.
Tekočino precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo. Tekočino nazadnje nalijemo v sterilizirane steklenice, ki jih shranimo v temen, po možnosti hladnejši prostor.

Bezgov sirup ali sirup iz bezgovih cvetov redčimo z vodo ali z mineralno vodo. Pijači (v bokalu) po okusu dodamo ledene kocke, narezano limono ali/in malo limoninega soka, meto ali meliso...

Komentarji