Potrebujemo:
- 50 bezgovih cvetov
- 2,5 kg rjavega sladkorja
- 2 zvrhani žlici naribanega ingverja
- 3 limone
- 2 citronki, 50 g
Bezgove cvetove blago otresemo in pogledamo za morebitnimi
pajkci in mravljami; cvetov ne peremo.
V velikem loncu zavremo 3 litre vode in primešamo sladkor (gl. opombe), da se povsem stopi. Odstavimo in
ohladimo.
Limone narežemo na
debelejša kolesca.
V ohlajeno slajeno vodo namočimo
cvetove, ingver in narezane limone. Pokrijemo in na hladnem pustimo vsaj 24 ur, lahko
tudi kako uro dlje. Vmes obvezno nekajkrat premešamo.
Bezgovo cvetje, drobtine ingverja in
limone odstranimo (limone ožamemo in porabimo za limonado). V tekočini
premešamo citronko, da se stopi.
Tekočino precedimo skozi gosto cedilo,
obloženo z gazo. Tekočino
nazadnje nalijemo v sterilizirane steklenice, ki jih shranimo v temen, po možnosti hladnejši prostor.
Bezgov sirup ali sirup iz bezgovih cvetov redčimo z vodo ali
z mineralno vodo. Pijači (v bokalu) po okusu dodamo ledene kocke, narezano
limono ali/in malo limoninega soka, meto ali meliso...
Komentarji
Objavite komentar